![]() |
kırmızı et ithalatı |
Yurtdışından ithal edilen canlı hayvanlar kırmızı et fiyatlarında ateşi düşürmedi. Bu çerçevede Et Balık Kurumu, 15 Temmuz`da 50 bin ton için ihaleye çıkmaya hazırlanırken, özel sektör temsilcileri de `ithalat` için izin istiyor. Fiyatların ancak böylece istikrara kavuşacağını öne süren İstanbul Ticaret Odası(İTO) Tarım ve Hayvancılık İhtisas Komisyonu Başkanı Ali Kopuz, `Üreticiler olarak kendi hayvanımızı kendimiz getirebilmeliyiz` diyor. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da Kopuz ile aynı görüşte.
FİYAT GIDIM GIDIM DÜŞÜYOR
EBK, et fiyatlarını dengelemek için canlı hayvan ithalatına karar vermiş ve ihaleye gitmişti. Toplam 13 ülkeden alım yapan kurum, fiyatları 3-4 TL aşağı çekse de nihai bir başarı elde
edemedi. İthalatın sürekli bir hal almasına sıcak bakmayan İşadamı Ali Kopuz, `Özel sektör de ithalat yapabilmeli` diyorve `kapasitesi olan ruhsat sahibi işletmelere` de bu hakkın vermesini istiyor.
BESİCİLİĞE TEŞVİK ŞART
Orta ve uzun vadede alınacak önlemler bağlamında besi hayvancılığının teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kopuz, `Besi hayvanını İthal edip Türkiye`ye dağıtmalıyız. 5 milyon besi hayvanını Türkiye`ye sokar ve yem fiyatlarında indirime giderseniz önümüzdeki 2-3 sene içinde fiyatlar dengelenir. Fiyatlar sınır ülkelerle aynı seviyeye gelir` dedi.
İthalatın `kısa vadeli` çözüm olacağına işaret eden Kopuz, reform niteliğinde düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.
Kısa vadede yarar uzun vadede zarar
Beyaz Et Toptancıları ve Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Taş Gülen de yapılan ithalatın yararının kısa vadeli olacağı görüşünü destekliyor. Gülen, `Uzun vadeli ithalat mutlak ve mutlak et sektörüne zarar verir` uyarısını yapıyor. Gülen, kaçak et girişine karşı denetimin arttırılması gerektiğini belirtiyor.
Verimli ırk seçilmeli
İstanbul Ticaret Odası(İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, ilk olarak hayvan üretiminin arttırılması ve daha kalifiye bir hal alması gerektiğini düşünüyor. Yalçıntaş, `Orta ve uzun vadede et için daha fazla et veren, süt için de daha fazla süt veren ırklara yönelmeli. Üretim de şuurlu bir şekilde teşvik edilmelidir` görüşünü aktarıyor. Et fiyatlarında görülen artışın kısa vadede ithalatla önlenebileceğini kaydeden Yalçıntaş, `Soruna günübirlik çareler adına özel sektörün önünün açılması ve limitli bir zaman için et ithalatına izin verilmesi gerekiyor.` değerlendirmesinde bulunuyor.
Günlük 40 ton kaçak et giriyor
Kaçak et girişinin alınan tedbirlere karşın arttığından da dert yanan Ali Kopuz, `Bakın Yunanistan`da 5 euroya (yaklaşık 6,5 dolar) kemiksiz et satılıyor, siz burada 13 dolara satamazsınız. Satarsanız kaçağı teşvik edersiniz. Rize`de her gün sınır kapısından 35-40 ton kaçak kesik kemiksiz et giriyor.
Sınırlarımızdan giren kaçak etler anormal bir hal aldı ve maalesef devlet bunu denetleyemiyor` ifadelerini kullanıyor. Türkiye`nin bir tarım ülkesi olduğunun altını çizen Kopuz, gelecekten umutlu olduklarını, uygulanacak akılcı politikaların kendilerine kar olarak geri döneceğini belirtiyor.
Bu yazı webziraat.com sitesinden yayınlanmıştır.
0 yorum:
1- Yorum gönderebilmek için yorumlama biçimi kısmından profil seçmeniz gerekmektedir.
2- Google hesabınız veya belirtilen diğer hesaplarla yorum yapabilir, isminizi vermek istemiyorsanız anonim seçimini yapabilirsiniz.
3- Yorumunuz Kontrol Edildikten Sonra Yayınlanacaktır.
4- Reklam İçeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
5- Lütfen yorumunuzda cep telefonu numarası ve TC kimlik numarası paylaşmayınız.
Yorum Gönder