7 Ocak 2010 Perşembe

Biz daha çok Hay-van eti yeriz


  Kırmızı et fiyatları almış başını gidiyor, tutabilene aşkolsun. Piyasada hep bir umut pırıltısı yok kurban bayramından sonra düzelir hikayeleri falan. Şimdi bu yıl içinde kırmızı et kilosu 50 tl olacak dedikoduları yayılıyor. Bir yandanda kayıtdışı ile başedemeyen yetkililerimiz sayesinde neüdüğü belli olmayan etleri midemize indiriyoruz. Son olarak Adanada yaşanan tek tırnaklı hayvan eti kesimi ve bunları ünivestite öğrencilerine yedirilmesi ellerimizin ve kollarımızın nekadar bağlı olduğu anlamına geliyor.

 Faiş fiyatlara dayanan et tüketicinin daha ucuz olan mallara rağbetini arttırıyor. evine biraz fazla yada ucuz et götürmek isteyenler içeriği belli olmayan kalitesiz ürünlere yöneliyor. Peki bu nasıl önlenir sorusunada net bir cevap yok aslında, tüm konular zincirleme reaksiyon gibi birbirine bağlı. Öncelikle yetkili merciiler kayıtdışı ile iyi mücadele edebilmeli ardından kayıtlı üretimi artırmak için çiftçinin üretim
giderleri ucuzlatılmalı. Örneğin; Yem fiyatları 2009 yılında %50 oranında zamlandı, bu durumda hangi üretici kaytlı üretime özenirki?

 Benimde doğduğum memleketim olan Adanada yaşanan at eşek kesimi sanki tüm türkiyede yapılmıyormu? Buradan adanada yapılan denetimlerin yeterli olduğu çıkarılmasın fakat hiçbirzaman bu tür üretime ve insanların sağlığıyla oynanmasına mahal verilmemeli. Spekülatif söylentilerle rant sağlayan bazı üreticilerede gerekli cezalar biran önce verilmeli.

Kırmızı Et üretimimiz tüketimmizin yarısından bile daha az peki nerden geliyor bu fark sizce. Kaçak et alımımı? nekadarı sağlanabilir. Üreticimizi kayıtdışı kesimden soyutlandırmak için verilen desteklemeler yeterli değil en önemli faktör olan üretim yem girdilerinin bir an önce makul düzeylere çekilmesi gerekmektedir.

Zamanında çeyrek altın bile kırmızı et fiyatları kadar değerlenmedi, öyle bir zaman gelecekki serbest piyasaya düşen kırmızı et sektörü saatler arasında fiyat değişikliğine gidecek. bu duruma bir an önce el koyulmalı ve milletimizin zaruri gıda tüketim ürünlerimakul fiyatlara getirilmeli. Burada denetimcilerimize ve üreticilerimize çok iş düşüyor. en başta üretim girdi maliyetleri düşürülmeli ve üreticilerimizde muhakkak kayıtlı kesim yapmaları gerekmekte.

Bu yazı webziraat.com sitesinden yayınlanmıştır.

0 yorum:

Yorumunuzun Yayınlanabilmesi İçin Kurallarımız:

1- Yorum gönderebilmek için yorumlama biçimi kısmından profil seçmeniz gerekmektedir.

2- Google hesabınız veya belirtilen diğer hesaplarla yorum yapabilir, isminizi vermek istemiyorsanız anonim seçimini yapabilirsiniz.

3- Yorumunuz Kontrol Edildikten Sonra Yayınlanacaktır.

4- Reklam İçeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

5- Lütfen yorumunuzda cep telefonu numarası ve TC kimlik numarası paylaşmayınız.

Yorum Gönder