27 Ekim 2009 Salı

Kaliteli bal üretmek adına


Bize okulda arı yetiştiriciliği dersinde herzaman bal üretimi için çiçek çeşitliliğinin faydalı olduğu öğretildi. E ne yani çiçek çeşidi az olan yörelerde bal üretilmezmi? demek istiyorsunuz biliyorum, tabiki hayır ama balın kalitesinin artırılması için en önemli etkende üretim alanındaki bitki florasının yani çeşidinin fazla olamasıdır.
İşte size bir örnek; Fransada yapılan arıcılık kongresi yarışmasında 3. olan bal
üreticimiz Şahbaz Çay sizce nasıl bir üretim tekniği gerçekleştirmiştir. Mevsime göre Mersin erdemli ve Eğriçayır yaylası arasında gidip gelen Şahbaz amca amacına ulaşıyor ve yüksek kaliteli bal sayesinde ödülü kapıyor.
Eğriçayırı'da Mersin erdemliyide bilirim. Birbirlerine çok uzak yerleşim birimleridir. Şahbaz amca bu külfet ve uğraşı neden yapıyor dersiniz? 300 yıldır büyükbabalarının yaptığı bu mesleği kendine uğraş edinen üretici içersinde herhangibir hormon yada kalıntı bulunmayan bu balı üretmek için çok uğraşıyor. Şahbaz amca kalıntıyı önlemek için tarım ilacı yerine defne yada lavanta yağı kullanmış, Ayrıca toros dağları eteklerindeki eğriçayır yaylasında kesinlikle herhangibir tarımsal ilaçlama yapılmıyor.


webziraat.com
Kaliteli üretim yapmak için en önce işin kolayına kaçmaktan sakınılmalı. Her üründe hemen hemen aynı şeyi söyleyebiliriz. Anneanelerimiz boşa söylemiyor "köy tavuğunun eti serttir ama tadı market tavuğuna benzemez"
Ha bide salatalık var :)


0 yorum:

Yorumunuzun Yayınlanabilmesi İçin Kurallarımız:

1- Yorum gönderebilmek için yorumlama biçimi kısmından profil seçmeniz gerekmektedir.

2- Google hesabınız veya belirtilen diğer hesaplarla yorum yapabilir, isminizi vermek istemiyorsanız anonim seçimini yapabilirsiniz.

3- Yorumunuz Kontrol Edildikten Sonra Yayınlanacaktır.

4- Reklam İçeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

5- Lütfen yorumunuzda cep telefonu numarası ve TC kimlik numarası paylaşmayınız.

Yorum Gönder